Pages

Tuesday, 24 November 2015

Balai Seni Lukis Pahang - Galeri Rajawali

Inilah Perkampungan Pelukis 'Balai Seni Visual Negeri Pahang' yang terbaru. kini pelukis-pelukis Kuantan Pahang berteduh dibawah tedohan pokok akasia disatu kawasan Bukit Akasia di Perkampungan Cenderawasih Kuantan Pahang. Perkampungan pelukis Kuantan/Pahang ini diusahakan oleh Galeri Rajawali Kuantan (Rajawali Art Studio). Galeri ini ada berhadapan dengan Rimba Bukit Akasia tempat Pelukis 'Balai Seni Visual Negeri Pahang' berteduh.

Cadangan membina 5 unit balai seni lukis di tanah milik Jabatan Pengairan dan Saliran Kuantan (JPS Kuantan). Diusahakan oleh Bert Ramli, Azizi Md. Zain, Munif Md.Nor, Abdullah Hamdan (acai), Hj. Zakaria Adam.

Pemaju: Rajawali Arts Group Internationale
Kontraktor: Nazri Chot (M) Bhd.
Arkitek: Tetuan Nazri Chot

Tarikh mula: 8.1.2014
Tarikh siap: 20.12.2014Rajawali Art Studio adalah sebuah studio lukisan yang secara bebasnya menjemput siapa sahaja yang berminat dalam apa juga jurusan seni untuk datang dan berkarya dipremisnya. Rajawali Art Studio hanya menyediakan tempat.Segala keperluan untuk berkarya adalah tanggungan pelukis yang berminat.

Rajawali Art Studio adalah sebuah studio lukisan yang secara bebasnya menjemput siapa sahaja yang berminat dalam apa juga jurusan seni untuk datang dan berkarya dipremisnya. Rajawali Art Studio hanya menyediakan tempat.Segala keperluan untuk berkarya adalah tanggungan pelukis yang berminat.


Rajawali Art Studio adalah bebas dari membuat sebarang keuntungan.Tetapi segala bayaran bil air,bil letrik,bil internet juga sewa premis adalah tanggungan Rajawali Art Studio. Pelukis tidak terikat dengan bayaran tersebut.
Cadangan membina 5 unit balai seni lukis di tanah milik Jabatan Pengairan dan Saliran Kuantan (JPS Kuantan). Diusahakan oleh Bert Ramli, Azizi Md. Zain, Munif Md.Nor, Abdullah Hamdan (acai), Hj. Zakaria Adam. Pemaju: Rajali Arts Group Internationale. Kontraktor: Nazri Chot (M) Bhd. Arkitek: Tetuan Nazri Chot. Tarikh mula: 8.1.2014. Tarikh siap: 20.12.2014. PROJEK INI T I D A K  MELIBATKAN  KERAJAAN NEGERI PAHANG.
 Rajawali Art Studio akan berusaha mengadakan pameran lukisan setiap bulan. Siapa sahaja boleh mengadakan pameran lukisan masing-masing di sini. Tetapi buat permohonan sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum tarikh pameran. Tiada sebarang peratusan yang akan dipotong dari hasil jualan dipameran.
 Dia yang tidak tebang pokok adalah dia yang kami sayang.
 Rajawali art studio bertegas menyatakan bahawa mereka tidak pernah menerima apa-apa bantuan kewangan dari mana-mana ,kerajaan atau swasta kecuali sekali dari Balai Seni Lukis Negara.
 Adalah amat-amat diharapkan Rajawali Arts Group Internationale berjaya memajukan tempat ini bagi menghimpunkan pelukis-pelukis di Kuantan Pahang dibawah satu lokasi yang berangin, santai dan tenang. Sesuai untuk pelukis-pelukis menghasilkan karya-karya yang dapat menunjukkan keunikan pelukis 'Balai Seni Visual Negeri Pahang'.
 Selain terhimpunnya tukang-tukang lukis di Perkampungan Pelukis Lereng Bukit Bersebelahan Sekolah Cenderawasin ini turut menompang bertelor adalah Burung Tukang Kubur, Burung Tukang Padang atau Burung Tukang Malas (Night Savannah). Kami berharap burung tukan ini berjaya menetaskan telornya dengan dikelilingi oleh tukang-tukang lukis.
 Usaha Rajawali Arts Group Internationale bagi membina balai-balai untuk pelukis di Perkampungan Cenderawasih ini bukanlah usaha yang mudah. Mungkin banyak pihak yang boleh memberi sokongan kata-kata hikmat tetapi 'kata-kata hikmat' tersebut kadang-kadang tidak cukup.
Kepada sesiapa yang berminat untuk melihat perkembangan usaha membina 5 unit balai seni lukis di tanah milik Jabatan Pengairan dan Saliran Kuantan bolehlah datang melawat. Sesuatu yang amat seronok jika kita dapat melihat rupanya balai seni ini sebelum siap dan selepas siap. 

Mungkin juga Syarikat-syarikat pelancongan dan pemandu pelancong boleh membawa pelancong melawat tempat ini. Walaupun balai seni ini belum siap sepenuhnya tetapi BSVNP juga ingin turut terlibat dalam menjayakan Tahun Melawat Malaysia 2014. Mungkin ada orang berpendapat 'nak tengok apa ... kalau benda tak siap?". Tapi itulah yang ada pada masa ini. BSVNP bersedia menerima pelawat dari seluruh dunia untuk melihat suatu keunikan dunia pelukis yang ditonjolkan oleh Rajawali Arts Group Internationale.

Sokonglah Rajawali Arts Group Internationale dengan cara yang anda mampu.

0 comments:

Post a Comment